Träning och svett

Hallå,

Hittade denna artikel , vilken är ganska intressant...



"Hjälp, jag svettas så otroligt mycket när jag tränar?"
 
 

Vi svettas helt enkelt för att kyla ned kroppen. Så fort vi rör på oss så bildas det värme. Av den energi som musklerna producerar under rörelse så blir ungefär 75% värme och resten blir rörelser och aktivitet i musklerna.

Hur mycket vi svettas beror givetvis på hur pass hårt vi tränar, hur varmt det är i miljön vi tränar i och hur mycket kläder, eller vad, vi har på oss. Har du övervikt, vilket är som ett värmande lager på kroppen, så svettas du snabbare och mer vid aktivitet.

Huden har speciella körtlar som producerar svetten. När svetten når huden så avdunstar den och det försvinner överskottsvärme ifrån kroppen som kyls av.

Den som är vältränad har tränat upp svettsystemet till att bli effektivare, vilket brukar vara ett populärt argument att använda för oss som tränar andra J. Du svettas alltså lättare.

Givetvis är detta en sanning med modifikation. Det går inte att se hur vältränad du är beroende av hur snabbt och hur mycket du svettas.

Att svettas gör de flesta av oss, oavsett om vi vill eller inte, vid träning. Det är en passiv process. Det krävs ingen extra energi för att just svettas. Så att basta, eller bada heta bad, och tro att energiförbrukningen ökar är inte osanning. Du förlorar vätska genom att du svettas. Det är allt. Den vätskan bör du snarast ersätta för att inte förlora i prestation, eller dra på dig huvudvärk.




Varför svettas jag så mycket och vad händer i kroppen vid svettning?

Hur mycket man svettas är individuellt. När du tränar frigörs energi som omvandlas till värme. För att kroppens vävnader inte ska ta skada av den ökade värmen transporteras blodet ut till huden och kyls kylas npå så vis ner. Det är därför du till exempel blir röd i ansiktet. Att du svettas är med andra ord kroppens eget sätt att förhindra överhettning.

Även inandningsluften hjälper till att kyla ner blodet. Räcker inte det börjar vi svettas. Under ett träningspass på 1 timme svettas man i genomsnitt en halv liter, men det är inte ovanligt att svettas upp till ett par liter. I takt med att du blir mer vältränad, fungerar temperaturregleringen bättre, den kommer i gång fortare och du svettas mer.




Tycker att de är ganska intressant hur kroppen verkligen fungerar!

Jag tränar ju 3-4ggr i veckan & blir ju svettig som tusan efter att stått på ex Crosstrainern 30-60min! Å de känns som de blir värre desto mer jag tränar!
Å de är så - de är alltså sant!
Desto mer man tränar - desto mer svettas du!
Å de behöver inte vara på gymmet.. de kan va hemma, på jobbet, på stan eller vart/närsom.

Kan tycka de känns lite ofräscht att man blir varm & känner sig svettig efter att ha ex stressat på jobbat... men de är ett tecken på en välmående kropp :)

Ha en Trevlig söndag!

Kommentarer
Postat av: Kicki

Det va ju det jag sa!! Bra!! Fortsätt träna!

kram

2011-05-17 @ 20:00:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0